fbpx Koronavaksine: Mye usikkerhet Hopp til hovedinnhold

Koronavaksine: Mye usikkerhet

Anne Grethe Erlandsen

– Vaksineutvikling har høy risiko, og det er mye som kan gå galt i utviklingsprosessen, sier statssekretær Anne Grethe Erlandsen. 

På en pressekonferanse 20. august sa helseminister Bent Høie at en ny vaksine muligens vil være klar i begynnelsen av 2021. Han utdypet ikke hvem det er som står bak denne vaksinen, eller andre detaljer om vaksinen.

Totalvurdering

Statssekretær i Helsedepartementet Anne Grethe Erlandsen opplyser til Sykepleien at det er flere selskaper og forskningsgrupper som utvikler vaksiner.

– EU har inngått en avtale med AstraZeneca som utvikler en vaksine sammen med University of Oxford. EUs beslutning om å velge denne vaksinen er blant annet basert vurderinger av vaksineteknologien som er benyttet, tempoet i produksjonsprosessene, kostnadene for vaksiner, risikodelingen mellom EU og produsenten og størrelsen på produksjonskapasiteten, sier Erlandsen.

Dyreforsøk

– Hvor langt er de kommet i utprøvingen?

– Den er så langt prøvd ut i dyrestudier og i tidlig fase i kliniske studier. Resultatene fra disse tidlige studiene tilsa at man kunne gå videre til utprøving i større skala. Vaksinen er nå under utprøving i stor skala i fase to og tre, sier Erlandsen.

Produksjonsplanene til AstraZeneca legger ifølge statssekretæren opp til at de første leveransene til Europa vil komme sent i 2020.

– Når den eventuelt vil være tilgjengelig i Norge, avhenger både av produksjonsplanene og av godkjenningsprosessen, sier hun.

Høy risiko for at noe går galt

– Hvor sikre er dere på at akkurat denne vaksinen vil fungere?

– Vi er ikke sikre på at akkurat denne vaksinen vil fungere. Vaksineutvikling har høy risiko, og det er mye som kan gå galt i utviklingsprosessen. EU arbeider derfor med avtaler med en rekke vaksineutviklere, sier Erlandsen.

De første frivillige får koronavaksine i Italia

Et italiensk sykehus bekreftet mandag 24. august at den første koronavaksinen hadde blitt satt på en frivillig som en del av et menneskelig forsøk som ventes å vare i seks måneder.

Den frivillige kvinnen i 50-årene er en av 90 frivillige som får den første dosen utviklet av det Roma-baserte bioteknologiselskapet ReiThera.

Hvis de første resultatene fra fase én på mennesker gir positive resultater, håper forskere at de vil kunne nå fase to og tre i løpet av 2020. Målet til forskerne er å få vaksinen klar til bruk våren 2021.

Tegnell: – Vaksiner er ikke en totalløsning

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell sier at det er farlig å tro at en vaksine mot covid-19 kommer til å løse alle problemene som sykdommen innebærer.

– Alle vaksiner har styrker og svakheter. En vaksine kan gi oss muligheten til å få ned smitten, men å få den bort er en helt annen sak. Det finnes bare én sykdom som vi vaksinerer helt bort, og det er kopper, sier han i et intervju med SVT Agenda søndag.

Koronaviruset er noe vi må regne med å leve med lenge, men vi trenger ikke ha det slik som i våres, fordi nå har vi helt andre muligheter til å håndtere smitten, konstaterer han.

Tegnell sier han ser en risiko for økt smittespredning og særlig lokale utbrudd i forbindelse med atferdsendringer knyttet til skole- og jobbstart etter sommerferien når høstens hverdag begynner.

– Faren er at det blir mange nye kontaktmønstre, noe som medfører en risiko for nye utbrudd. De må vi identifisere kjapt og bryte smittekjedene så tidlig som mulig, sier han.

Pasient i Hongkong koronasmittet for andre gang

I Hongkong har en pasient fått påvist koronasmitte for andre gang på vel fire måneder. Det urovekkende ved det gjentakende smittetilfellet, er at funnet kan ha implikasjoner for koronavaksiner, ifølge forskere ved Universitet i Hongkong. Funnet får dem til å frykte at immunitet ved smitte kun varer en begrenset periode.

Mannen hadde kun milde symptomer første gang han ble smittet, og ingen symptomer andre gang. Han testet positivt etter å ha kommet tilbake fra Spania.

Eksperter har tidligere sagt at det er sannsynlig at et fåtall vil bli smittet opptil flere ganger.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse